Ingen varer i kurven
I alt: 0,00 DKK
Gå til kassen
Ingen varer i kurven
I alt: 0,00 DKK
Gå til kurven

Angst for nytårsfyrværkeri:

 

Kort efter jul, hvor alle har hygget sig sammen, kommer årets værste aften for mange af de firbenede medlemmer af familien, når det nye år skydes ind. De mange brag og lysglimt skræmmer mange hunde og katte fra vid og sans.  Hundene farer sammen, ryster, gisper, savler, gemmer sig, piber eller gøer. Enkelte er endda urenlige. Kattene går lidt mere stille med deres angst, de gemmer sig i den fjerneste krog.

Man kan som dyreejer gøre en del for at hjælpe sit angste kæledyr. Det allerbedste er, at dyret tilbringer nytårsaften i rolige omgivelser, hvor der ikke skydes fyrværkeri af. Kan det ikke lade sig gøre, kan det hjælpe lidt at trække gardinerne for og lade radioen køre. Det kan også være en god idé at gå en lang tur med hunden om eftermiddagen og derefter give den et stort aftensmåltid, således at den er både træt og mæt. Det vil også hjælpe den, at ejeren er til stede og beroliger den, men uden at pylre om den. Hunde er mestre i at aflæse vores kropssprog og bekymring hos ejeren vil smitte med det samme. Den bange kat, der har gemt sig f.ex. allerinderst i klædeskabet skal have love at blive der, til den selv kommer ud.

Disse tiltag kan berolige de dyr, som er moderat angste, mens andre har behov for yderligere hjælp. I det følgende beskrives, hvilke metoder, der er til rådighed.

Lydtræning                                                                                                                                                                                                                                     

 Der er lavet lyd-CD'er med voldsomme lyde, torden, skud osv. Ved at spille dem med en lydstyrke, der stiger ganske langsomt over lang tid - flere uger - kan man opnå en vis tilvænning. Metoden forudsætter, at man starter i god tid før nytår og den virker ikke på alle dyr.                                                                                                                                                                                                                                        

Kostilskud                                                                                                                                                                                                                                

 En afslappende virkning af mælk er især hos spædbørn en kendt egenskab. Det har vist sig, at skyldes et mælkeprotein kaldet alfa- casopezin. Det påvirker nogle receptorer i hjernen og sænker stress-niveauet. Dette stof kan med fordel gives til hunde og katte, som oplever angst ved utrygge situationer.  Det er uden bivirkninger og kan sammenlignes med at drikke et glas varm mælk før sengetid. Produktet kan købes i kapsler, der er afpasset efter dyrets vægt, men findes også tilsat i foder. Her har der især vist sig god effekt hos katte.

Feromoner                                                                                                                                                                                                                               

 Der findes naturlige duftstoffer, som optages gennem næsen og som virker tryghedsskabende på det ubevidste plan. De fremstilles nu syntetisk til både hund og kat og kan anvendes på flere måder. Dels i fordampere, der spreder stoffet i rum, hvor dyret befinder sig, dels som spray, der kan sprøjtes på kurve, kattehuler, liggesteder o.l. og endelig som halsbånd imprægneret med stoffet. Denne metode kan være ganske virksom, men skal startes op mindst et par uger før nytår.    

                                                                                                                                                                                                                                                    
Medicin til selve nytårsaften
Dette er den sidste måde at tackle problemet på, nemlig at give hunden beroligende medicin selve nytårsaften. Dette er den mest anvendte måde og også den, der giver anledning til flest frustrationer. Det er jo sådan, at alle ønsker, at man kan give den stakkels bange hund noget medicin og at den så lægger sig ned og sover roligt hele nytårsaften igennem. Men det er desværre ønsketænkning, - det eneste, der vil virke sådan er en fuld narkose og det er  ikke en realistisk mulighed. De hunde, vi har, er jo meget, meget forskellige. Ikke blot i højde og drøjde - det går lige fra 2 til 70 kg - men også i temperament og tolerancetærskel for, hvad de bliver bange for. Derfor vil den samme mængde medicin givet til to hunde, der vejer akkurat det samme, kunne have vidt forskellig virkning. Den ene vil falde i dyb søvn, den anden ville nok blive påvirket, men være bange og reagere hver eneste gang, den hører voldsomme lyde.  

 Man kan hos de fleste dyrlæger enten købe eller få recept  til beroligende medicin. Tit består det af 2 slags, noget angstdæmpende og noget sløvende.  Medicinen doseres efter hundens vægt og sælges sammen med en brugsanvisning, der nøje angiver, på hvilke tidspunkter i løbet af dagen/aftenen, der skal gives tabletter. Da det er receptpligtig medicin er det pålagt et receptgebyr. Den sløvende del af medicinen vil  blive i hundens krop indtil næste dag og den kan derfor virke usikker på benene og have røde, lidt hængende øjne. Det ser ikke så rart ud, men er helt ufarligt og fortager sig igen.

 Virkningen af tabletterne modvirkes af stresshormonet adrenalin. Derfor er det meget vigtigt at medicinen gives, mens hunden stadig er rolig. En god metode er at sørge for en lang luftetur sidst på eftermiddagen og så give medicinen sammen med en mindre del af hundens aftensmad.

Kattene kan også gives beroligende medicin, men her ses ligeledes varierende effekt. De nyeste erfaringer tyder på, at man bedst kan hjælpe dem ved at give foder med det ovenfor omtalte mælkeprotein. Det skal startes op min. 10 dage før nytårsaften.Det er vigtigt at katten holdes indendøre, så man ikke risikerer at den forvilder sig hjemmefra.

Som det fremgår af ovenstående kan nytårsberoligelse være en kompliceret opgave og desværre lykkes det ikke altid at fjerne angsten. Som ansvarlig hundeejer  må man hjælpe sit dyr så godt man kan og det er IKKE i orden at lade en bange hund være alene hjemme. Det kan det være en fordel at skrive ned, hvordan reaktionerne har været og så næste år lægge en anden kurs, hvis det er nødvendigt.

Kirsten Boeck, dyrlæge

Vi bruger cookies til at forbedre vores website og din oplevelse.

Læs mere
OK