Ingen varer i kurven
I alt: 0,00 DKK
Gå til kassen
Ingen varer i kurven
I alt: 0,00 DKK
Gå til kurven

Vaccinationer

Alle heste bør være vaccineret mod influenza og stivkrampe efter følgende vaccinationsprogram:

Drægtig hoppe:                          Hoppen bør vaccineres mod stivkrampe ca. en måned før fødsel. Hermed vil føllet være beskyttet de første 6 måneder.

Nyfødt føl:                                    Hvis ikke hoppen er vaccineret mod stivkrampe i sidste drægtighedsmåned, gives føllet stivkrampe serum indenfor 18 timer efter fødslen.

6 måneder:                                   Når føllet er blevet 6 måneder skal det have sin første basisvaccination mod influenza og stivkrampe.

7-9 måneder:                               Mellem 21 og 92 dage efter første vaccination skal hesten have sin anden basisvaccination mod influenza og stivkrampe.

1 år og 3 måneder:                    Senest 6 måneder og 21 dage efter anden basisvaccination skal hesten have sin tredje basisvaccination mod influenza og stivkrampe.

Herefter årlig vaccination.

Hvis hesten af en eller anden grund ikke får sin årlige vaccination, bør basisprogrammet startes forfra uanset hestens alder.

 

Influenza

Influenza er en virusinfektion i hestens øvre luftveje. Normalvis varer sygdommen i 3 uger, men den kan forværres med sekundær bakteriel infektion og dermed forlænge sygdomsperioden. Influenza smitter gennem indånding af virus fra andre heste og spredes i luftvejene i løbet af tre dage.

Symptomerne på influenza er: tør hoste, feber (over 39 grader), nedstemthed, nedsat ædelyst, klart næseflåd og hævede ben. Hvis hesten har feber i længere tid (op til 1 uge) og næseflåddet bliver tykt og hvidt eller gult er det tegn på en sekundær bakteriel infektion.

Ved det uproblematiske forløb er behandlingen symptomatisk, da det er en virusinfektion, men hvis hesten får sekundær bakteriel infektion kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika.

Selvom hesten hurtigt bliver klinisk bedre, er det vigtigt, at den får arbejdsro i omkring 3 uger efter symptomerne er ophørt, da der ellers er risiko for at hesten kan udvikle astma.

 

Stivkrampe (tetanus)

Stivkrampe hos hest er en meget alvorlig sygdom, som skyldes bakterien Clostridium tetani, som findes i jorden. Stivkrampe kan opstå, når den trænger ind i dybe sår. Fx i hoven eller huden eller ved fødsler. Når bakterierne er trængt ind til steder i hestens krop, hvor der ikke er ilt, producerer de giftstoffer, som føres via nervebanerne til hjernen.

Symptomerne på stivkrampe er nervøsitet og ængstelse, stiv bevægelse, blinkhindefremfald, problemer med at æde og drikke og problemer med at åbne munden.

Heste med stivkrampe skal indlægges på hestehospital.

Stivkrampe er meget alvorligt og 50 % af heste, som får stivkrampe dør, selv efter hospitalsindlæggelse og intensiv behandling.

Eneste forebyggelse mod stivkrampe er vaccination.

Vi bruger cookies til at forbedre vores website og din oplevelse.

Læs mere
OK