Ingen varer i kurven
I alt: 0,00 DKK
Gå til kassen
Ingen varer i kurven
I alt: 0,00 DKK
Gå til kurven

Pleje af hvalpene og ernæring af tæve og hvalpe

Pleje af hvalpene

Tæven, der ligger med små hvalpe, vil umiddelbart før eller efter måltiderne rengøre dem ved at slikke dem i hovedet, på kroppen - især sider og bug -  samt omkring endetarm og kønsåbning. Denne massage er vigtig for de nyfødte hvalpes tarmfunktion samt for evnen til at urinere og have afføring.

Er tæven ikke i stand til dette pga. sygdom, uerfarenhed eller for mange hvalpe, må ejeren hjælpe lidt til med et stykke køkkenrulle. Uanset om tæven selv klarer opgaven eller man må hjælpe hende, er det vigtigt at lægge mærke til, om alle hvalpene kan komme af med urin og afføring.

Observationerne for hver enkelt hvalp kan med fordel indføres i et skema.

Det bedste tegn på, at hvalpene trives, er, at der er ro i kassen. Det betyder, at de får nok at spise. Mætte og tilfredse hvalpe ligger sammen i en klump og er varme. Er der uro i kassen og hvalpene ligger spredt og er kolde, er der noget galt.

Man bør ikke blande sig i, hvilken dievorte hver enkel hvalp har. De har en fast dievorte og man skaber kun uro og frustration ved at bytte om på hvalpene. I det hele taget skal man have tiltro til, at tæven er bedst egnet til at passe sine hvalpe og ikke ”rode” for meget. Gæster bør begrænses i den første tid for ikke at stresse tæven.

Ernæring af tæven

Det kræver rigtig meget energi at producere mælk, derfor bør tæven fodres med et kvalitetsfoder beregnet til hvalpe, drægtige og diegivende tæver. Det betyder meget for mælkeproduktionen, at hun spiser   rigeligt. Gør hun ikke det, dannes der for lidt mælk til hvalpene og den situation skal man nødigt havne i.

Tæven vil oftest have svært ved at forlade hvalpene mange minutter af gange de første dage, hvorfor det kan være nødvendigt at følge hende ud af hvalpekassen, når hun skal gøre sig ren eller spise og drikke.

Ernæring af hvalpene

Den nyfødte hvalp er både blind og døv og  den finder vej til tævens yver ved hjælp af zig-zag-bevægelser.

De første 1½ - 2 døgn af hvalpenes liv er det meget vigtigt, at de alle får noget af tævens råmælk, da det beskytter dem mod sygdomme de første 2-3 mdr. af deres liv.

Ved fødslen er hvalpenes øjne og ører lukket til. 8-10 dage efter fødslen begynder hvalpene at åbne øjnene. 15-20 dage efter fødslen begynder hvalpene at kunne høre. De første 2-3 uger er perioden med største forandringer. Det er her, de begynder at få kontrol over benene og bevæge sig mere. De begynder også at kunne kontrollere urin og afføring. Det er også på dette tidspunkt, at mælketænderne bryder frem.

De første 3 uger lever hvalpene udelukkende af modermælk, men det er ikke altid tæven producerer mælk nok til hvalpene. Det kan være hun er lidt for længe om at få mælkeproduktionen i gang, eller at hun har for mange hvalpe til at ernære dem alle sammen.

Hvis tæven har mælk nok, vil hvalpene typisk spise sig mætte i løbet af 10-15min., og herefter falde til ro i et par timer, måske helt op til 3-4timer af gangen.

Hvalpene er ikke nødvendigvis lige store, og tager så heller ikke lige meget på, selvom de får mælk nok. Hvis man vejer hvalpene med jævne mellemrum og fører vægten ind i et skema, kan man se, om hvalpene følger deres vækstkurve og dermed om de vokser, som de skal. Det gør ikke noget, at hvalpene er små, bare de tager på i vægt.

Når hvalpene er 3-5 uger gamle, begynder de at spise selv af tævens hvalpefoder. Det er en god ide at bløde det op i starten, men i løbet af få uger kan de begynde at tygge foderpillerne uden de er opblødt. Hefter holder tæven op med at gøre hvalpene rene og det er nu ejerens opgave at klare rengøringen der hvor hvalpene bor.

Socialisering

De første 3-12 uger er de vigtigste i hvalpenes liv, når det gælder socialisering. Det er i denne periode, at de bedst tager imod nye indtryk. Først og fremmest er det vigtigt, at de bliver fortrolige med mennesker. De skal håndteres hver dag og vænnes til at få kigget poter, tænder og ører. De langhårede racer, har også brug for at blive vænnet til at blive børstet. En vigtig del af socialiseringen er, at man som ejer sørger for, at hvalpene oplever en hel masse - f.eks. musik, forskellige slags mennesker og børn. Jo mere hvalpene oplever i denne tidlige alder, jo bedre socialiseret bliver de og dermed dannes grundlaget for en tryg voksen hund.

Når hvalpene flytter hjemmefra

Når hvalpen bliver 8 uger, er den klar til at flytte hjemmefra. Man kan med fordel give de nye ejere en portion foder med, så man undgår, at hvalpen får dårlig mave pga. pludselig foderskift. Derudover er det en god ide at have et stykke stof, som dufter af tæven og de andre hvalpe, når den enkelte hvalp flytter. Tag derfor noget stof fra kurven (et klæde, de alle sammen har ligget på) og send det med til hvalpens nye hjem, så der lugter trygt det nye sted.

Nogle opdrættere vælger at vaccinere hvalpene første gang samt id-mærke dem, inden de skal ud til de nye ejere. Det er lovpligtigt, at hvalpene er chipmærket og registreret i Dansk Hunderegister inden 8 uger. Undlades dette, er man forfalden til en bødestraf.

Ormekur

Hos så godt som alle voksne hunde findes indkapslede larvestadier af spolorm forskellige steder i kroppen

Når tæven bliver drægtig, vækkes disse ”sovende ” larver til live og smitter hvalpene i livmoderen. Næsten alle hvalpe fødes derfor med spolorm og smitten overføres ligeledes via modermælken under diegivningen. Man bør behandle både hvalpe og tæve, da hun er udsat for gensmitte, når hun gør hvalpene rene.

Når man giver ormemidlet, dør ormene i tarmen og kan ses i afføringen dagen efter. Langt de fleste kuld vil man behandle 2 gange. Første gang, når hvalpene er 3 uger gamle - her behandles både tæve og hvalpe. Anden gang nogle dage inden hvalpene flytter hjemmefra 8 uger gamle.

Hvis der skulle vise sig, at være rigtig mange orm efter den første ormebehandling, kan det være nødvendigt at behandle en ekstra gang, dvs. ved 5½  uge.   

Sundhedscheck

Det kan være en god ide at lade sine hvalpe gennemgå en sundhedsundersøgelse hos os, inden de kommer ud i deres nye hjem. Vi laver et komplet hvalpecheck, hvor den får første  vaccination, bliver chippet og registreret  i Dansk Hunderegister. Til hver hvalp laves en sundhedsbog. Evt. indgives også en ormetablet.

Dermed har man givet sine hvalpe den bedste start i deres liv og hvalpekøberne en tryghed for, at hvalpene er sunde og raske. 

Vi bruger cookies til at forbedre vores website og din oplevelse.

Læs mere
OK